Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви в петък, че руският му

...
Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви в петък, че руският му
Коментари Харесай

Унгария получила гаранции за руския петрол и газ

Унгарският външен министър Петер Сиярто съобщи в петък, че съветският му сътрудник Сергей Лавров му е подсигурил продължение на доставките на нефт и газ за унгарската страна.

" Сега още веднъж получих гаранции, удостоверение на гаранции от министър Лавров, че доставките ще продължат в сходство с рамката на договорите ", сподели Сиярто в изявление за ТАСС след среща в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации с съветския министър.

Доставките на украинско зърно за страните от Централна Европа ще унищожат техния селскостопански бранш, съобщи още той. Да не приказваме за нашите фермери, които явно би трябвало да защитим. Унгария въпреки всичко е подготвена да обезпечи безвъзмезден пренос на украинско зърно през своя територия.

" Но какво ще стане, в случай че те не желаят? Доколкото разбирам, те биха предпочели да популяризират зърно в Централна Европа, само че първичното съглашение за линиите на взаимност не беше за това ", сподели той, като напомни, че съглашението допуска " позволение за пренос на зърно, а не за двустранна търговия ".

Унгарският външен министър заяви, че ще посети Москва на 11 октомври и ще разиска енергийните въпроси.

Припомняме, че Унгария, ръководена от Виктор Орбан, е единственият член на Европейски Съюз и НАТО, който към момента поддържа близки връзки с Москва, откакто Русия нахлу в Украйна предходната година.

Унгария към момента получава по-голямата част от своя петрол и природен газ от Русия, като в същото време декларира, че се пробва да диверсифицира източниците на доставки, макар че останалата част от Европейски Съюз значително е спряла съветския импорт.

През юли, Унгария одобри министъра на опазването на здравето на Русия Михаил Мурашко - рядко посещаване на член на съветския кабинет в държава-членка на Европейски Съюз и НАТО, като Будапеща съобщи, че " желае да резервира информационните канали отворени ".

Унгария бе измежду страните, които наложиха възбрана на вноса на украинско зърно след 15 септември. 

Също по този начин Унгария разгласи през септември, че не е сигурна, че би трябвало да утвърди кандидатурата на Швеция за присъединение към НАТО.

От 2018 г. Унгария блокира присъединяване на Украйна в срещи на министерско равнище на НАТО заради изказвания, че Киев дискриминира унгарските етнически малцинства, като лимитира правата им на обучение на родния им език.

Унгарския премиер Виктор Орбан по-рано съобщи, че Западът " би трябвало да подписа договорка с руснаците по отношение на новата архитектура на сигурността, с цел да обезпечи сигурност и суверенитет на Украйна, само че не и участие в НАТО ". Той също по този начин сподели, че Украйна няма късмет да завоюва войната.

През юни Орбан сподели, че Киев " към този момент не е суверенна страна " и финансово " не съществува ", което провокира яд от украинските управляващи.

Европейски Съюз не съумя да даде зелена светлина за осми транш от военна помощ за Украйна на стойност 500 милиона евро, след като Унгария блокира изплащането на средствата на съображение, че Киев е определил унгарската банка OTP за интернационален спонсор на войната.

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР